null

NORDISKA KONSTSKOLAN

est. 1984 utbildar konstnärer i alla åldrar

 

LÄNK TILL ANSÖKAN

 

Nordiska konstskolan är en väl ansedd samtida konstskola. Vi fördjupar ditt praktiska och teoretiska kunnande och förbereder dig inför konstnärsyrket. Våra gästlärare är professionella konstnärer. Du får vägledning i att skapa en kvalitativ ansökan för vidare studier inom konst eller närliggande områden. Vi erbjuder ett tvåårigt studieprogram i samtida konst med möjligheten till ett tredje fördjupningsår.

Detta är vad våra studerande uppskattar mest med skolan:

 • Du får en egen ateljé. [se även Utrymmen]
 • Du inspireras av de många konstnärerna som undervisar på skolan.
 • Våra kurser ger dig användbara kunskaper som behövs för att arbeta som konstnär idag.

 

HELTIDSSTUDIER

Utbildningen är fokuserad på samtida konst och dess olika former av uttryck. Schemat består av en eller två veckor långa block med både praktiska och teoretiska studier. Som studerande stärker du således dina idéer, ditt konceptuella tänkande, processbaserade arbete, samt dina färdigheter i samarbete och nätverkande. Föreläsningar och undervisning sker till största del på engelska. Skolans administrativa språk är svenska, men finska används också.

 

DELTIDSSTUDIER

Vi erbjuder flera deltidskurser per läsår som är öppna för allmänheten. Kursutbudet och anmälningsinformationen uppdateras med jämna mellanrum, under ÖPPEN SKOLA.

 

GÄSTLÄRARE

Våra gästlärare är nationella och internationella yrkeskonstnärer. Under våra kurser får du användbara verktyg som kan tillämpas i ditt eget konstnärskap. Varför inte bjuda in gästlärarna på ett samtal i din ateljé!

HÄR hittar du en lista med konstnärer som varit gästlärare hos oss

 

ORDINARIE LÄRARE

För att garantera kontinuitet i ditt lärande har skolan två ordinarie lärare till ditt förfogande. För närvarande är de Meri Linna och Erno Enkenberg. Båda undervisar och stöder gärna dig i din konstnärliga utveckling.

Meri Linna har fått sin magisterexamen från Bildkonstakademin i Helsingfors. Hon arbetar som studierektor på skolan men är även timlärare på skulpturavdelningen vid Bildkonstakademin. Linnas konstnärskap är ofta samarbetsbaserat och hon arbetar sedan en längre tid som en del av konstnärsduon Harrie Liveart.

Erno Enkenberg är Nordiska Konstskolans konstnärliga ledare och även han har magisterexamen från Bildkonstakademin. Enkenberg bor och arbetar i Helsingfors, men han besöker skolan månatligen för att handleda och dra kurser. Han är målare men gör också vid tillfälle installationer av kartong och papper.

 

TERMINSAVGIFT

Nordiska Konstskolan är en institution utan vinstintresse som i huvudsak finansieras av årliga bidrag. Studieavgiften garanterar den höga kvaliteten i vårt gästlärarsystem. Kvalitet är vad du betalar för!

 • Studieavgiften är 790 € per termin och inkluderar all undervisning samt personlig handledning. Läsåret har två terminer.
 • Du har möjlighet att bekanta dig med professionella konstnärer i en avslappnad miljö. Detta är en värdefull grund för ditt konstnärliga nätverk.
 • Varje kurs innehåller en grundläggande mängd material.
 • Under de veckovis återkommande Artist Talk-föreläsningarna får du inspiration av konstnärerna själva och en inblick i hur det är att arbeta som konstnär.
 • Skolan organiserar två studieresor årligen. Kostnaderna för resor, inkvartering och entrébiljetter täcks av skolan, av deltagarna uppbärs vanligen en subventionerad deltagaravgift på 40 – 150 €.
 • Alla öppna helgkurser i skolan är gratis för våra heltidsstuderande såvida det finns lediga platser.

 

UNDERVISNING

Undervisningen sker på måndagar, tisdagar och fredagar kl. 9:00 – 16:00 samt på onsdagar och torsdagar kl. 12:00 – 20:00. Förutom den schemalagda undervisningen finns det möjlighet att arbeta i skolans utrymmen på kvällar och helger.

 • Onsdagar kl. 18:00 Artist Talk. Gästlärarna eller inbjudna konstnärer berättar om sitt konstnärliga skapande.
 • Torsdagar kl. 18:00 Croquis – teckning med levande modell

 

STUDIESCHEMAT

Schemat innehåller ett urval av kurser och workshops i olika tekniker, såsom teckning, måleri, grafik, tredimensionella verk samt tids- och rumsrelaterade medier.

Schema för våren 2018:

 

 

 

ATT BO I KARLEBY

Det är relativt lätt att hitta hyresbostad i Karleby om man påbörjar sökningen i god tid. Studiebostad kan hyras antingen på den privata marknaden eller via studiebostadsförmedlingen Tankkari.

 

STUDIESTÖD

Studier vid Nordiska Konstskolan berättigar till studiestöd som söks i eget hemland. Kontrollera villkoren hos bidragsgivaren.

FINLAND

FPA

SVERIGE

CSN